Nawracające infekcje nie są niczym przyjemnym. W najlepszym wypadku wpływają negatywnie na nasze samopoczucie lub też wymagają od nas zwolnienia życiowego tempa. Znacznie gorzej, jeśli skutecznie wyłączają nas z życia rodzinnego i zawodowego. Dlatego też warto pomyśleć nad tym, w jaki sposób można wzmocnić swoją odporność od środka, chociażby poprzez to, co jemy. Pamiętajmy bowiem o tym, że lepsza odporność to mniej chorób i znacznie lepsze samopoczucie. O właściwą dietę na wzmocnienie układu odpornościowego powinniśmy zadbać w szczególności w okresie wzmożonej zachorowalności na różnego rodzaju infekcje układu oddechowego, a więc w sezonie jesienno- zimowym, ale nie tylko. O zdrowie warto dbać tak naprawdę przez cały rok.

Jakie pierwiastki i witaminy sprzyjają dobrej odporności? Dieta a zdrowie

Zastanawiając się nad tym, jak wzmocnić odporność dietą, warto już na starcie wziąć pod lupę nasz obecny sposób odżywiania się i zastanowić się nad tym, co można w nim zmienić na lepsze.

– Ważnymi budulcami naszej odporności są takie pierwiastki jak cynk i selen. Cynk można znaleźć w mięsie, rybach oraz owocach morza. Znajdziemy go także w grzybach, sezamie, fasoli, serach, a także z migdałach. Selen z kolei znajdziemy w pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz w jajkach.

– Aby utrzymać nasz układ odpornościowy w dobrej formie warto regularnie przyjmować witaminę C oraz rutozyd. Witamina C zawarta jest w cytrynie, ale znacznie więcej można jej znaleźć na przykład w natce pietruszki. Witamina ta znajduje się także w truskawkach, czarnej porzeczce, kiwi oraz w pomarańczach. Rutozyd z kolei uszczelnia naczynia krwionośne.

– Zastanawiając się, jak wzmocnić odporność dietą na pewno trzeba pamiętać o suplementacji witaminy D, która jest też określana mianem witaminy słońca. Jej związek z odpornością organizmu jest bardzo duży. Odpowiedni poziom tej witaminy wzmacnia mechanizmy obronne organizmu, a więc w bezpośredni sposób wpływa na nasz układ immunologiczny. W miesiącach zimowych tę witaminę trzeba suplementować w ilości do 2000 jednostek. W miesiącach letnich można ją pozyskać ze słońca.

W jaki sposób układać własną dietę?

Można znać podstawowe zasady zdrowego żywienia, można nawet dość dobrze orientować się w tym, jakie produkty warto jeść, a jakich unikać. A jednak wcielenie w życie konkretnej, dobrze zbilansowanej diety bywa bardzo trudne. Z tego też względu w wielu kwestiach warto jest zasięgnąć specjalistycznej porady u dietetyka. Lekarz ten po uprzedniej konsultacji będzie w stanie ułożyć w dla nas konkretny jadłospis, który pomoże nam osiągnąć zamierzony cel, którym może być na przykład właśnie wzmocnienie naszej odporności. Doświadczonych dietetyków można szukać wchodząc na stronę- projektzdrowie.info i udając się na wizytę do punktu najbliżej naszego miejsca zamieszkania.